HNB: Dvije milijarde kuna manji ukupni iznos kredita

Bez autora
Apr 09 2010

Krediti banaka u Hrvatskoj na kraju veljače ove godine iznosili su 253,8 milijardi kuna, što je za 0,8 posto ili za dvije milijarde kuna manji ukupni iznos kredita nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke. To je ujedno prvi put, nakon travnja 2000., da je zabilježen pad ukupnih kredita banaka na godišnjoj razini. Pritom su krediti stanovništvu na godišnjoj razini smanjeni za 3,5 posto, dok su istodobno krediti trgovačkim društvima na godišnjoj razini zabilježili rast za 1,1 posto. U odnosu na kraj prošle godine stanje ukupnih kredita na kraju veljače ove godine bilo je veće za 1,5 milijardi kuna. U ukupnim kreditima banaka potkraj veljače ove godine s 48,2 posto zastupljeni su krediti stanovništvu, koji su iznosili 122,3 milijarde kuna. Na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču 2009., krediti građanima bili su manji za 4,5 milijardi kuna.

HNB: Dvije milijarde kuna manji ukupni iznos kreditaKrediti banaka u Hrvatskoj na kraju veljače ove godine iznosili su 253,8 milijardi kuna, što je za 0,8 posto ili za dvije milijarde kuna manji ukupni iznos kredita nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

To je ujedno prvi put, nakon travnja 2000., da je zabilježen pad ukupnih kredita banaka na godišnjoj razini.

Pritom su krediti stanovništvu na godišnjoj razini smanjeni za 3,5 posto, dok su istodobno krediti trgovačkim društvima na godišnjoj razini zabilježili rast za 1,1 posto. U odnosu na kraj prošle godine stanje ukupnih kredita na kraju veljače ove godine bilo je veće za 1,5 milijardi kuna.

U ukupnim kreditima banaka potkraj veljače ove godine s 48,2 posto zastupljeni su krediti stanovništvu, koji su iznosili 122,3 milijarde kuna. Na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču 2009., krediti građanima bili su manji za 4,5 milijardi kuna.

U odnosu, pak, na kraj prošle godine krediti stanovništvu manji su za 595 milijuna kuna.

U ukupnim kreditima stanovništvu stambeni krediti, koji su potkraj veljače iznosili 53,1 milijardu kuna, imaju udio od 43,4 posto. Stambeni krediti građanima na godišnjoj su razini blago povećani, za 112 milijuna kuna. Krediti poduzećima, pak, koji su potkraj veljače iznosili 100,1 milijardu kuna, bilježe rast.

Na godišnjoj su razini, u odnosu na veljaču lani, veći za 1,1 milijardu kuna, dok su u odnosu na kraj prošle godine veći za 1,36 milijardi kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik